Trivselregler


De regler som här beskrivs har tagits fram för att vi alla har ett ansvar för den gemensamma trivseln.                                                                                        

 

Efter en övergripande information om vilka som omfattas av reglerna, vad som händer om reglerna inte följs och definition av styrelsens uppgift, följer en rad sakområden som kräver vissa regler för den allmänna trivselns bästa.

 

Har du något du vill fråga om med anledning av Trivselreglerna, eller annat som rör föreningens skötsel kontaktar du någon i styrelsen eller lägger en lapp i Brf Renens postfack i port 3A. 

 

Hämta
Trivselregeler.
Om du vill kan du även ladda ned reglerna.
Trivselregler.pdf
Adobe Acrobat-dokument 90.0 KB

För vem gäller reglerna?

Trivselreglerna gäller för dig som är bostadsrättsinnehavare men även övriga familjemedlemmar omfattas liksom gäster, inneboende eller hantverkare som utför arbete åt dig i lägenheten. Trivselreglerna gäller även andrahandshyresgäster.

Styrelsens uppgift.

Det är styrelsens uppgift att ha hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande förvaltningen ingår också frågor som rör vårt gemensamma ansvar för att regler följs. Det innebär att styrelsen har ansvaret för att det är ordning och reda både i och utanför huset. Alla boende är skyldiga att rätta sig efter reglerna.

 

Alla som bor i en bostadsrätt har ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar.

Vad händer om reglerna inte följs?

Innan styrelsen kan agera mot den som bryter mot reglerna måste styrelsen alltid först anmana medlemmen att följa reglerna. Först därefter och om medlemmen trots anmaning inte följer reglerna kan det bli fråga om uppsägning. Förseelser som är av liten betydelse för föreningen och övriga medlemmar kan inte leda till uppsägning.

Årsmöte.

Årsmötet, som är forumet där Du är med och påverkar hur föreningen drivs, hålls under oktober – november varje år. Kallelse sänds ut i god tid före mötet.

 

För att få en väl fungerande förening och ett trivsamt boende är det viktigt att även Du kommer på årsmötet och känner Dig informerad och kan påverka det som sker i föreningen.

Stadgar.

I föreningens stadgar framgår föreningens respektive bostadsrätts-innehavarens rättigheter och skyldigheter. Har Du inte tillgång till stadgarna kontakta styrelsen så ser vi till att Du erhåller ett exemplar.

Underhåll.

I stadgarna framgår vilket underhåll föreningen ansvarar för och vilket underhållsansvar Du har i lägenheten. Har Du tankar eller planer på att bygga om i lägenheten, kontakta alltid styrelsen före igångsättning.

 

Arbete i lägenheten som innebär buller och som kan uppfattas som störande får utföra:

Måndag till fredag 07.00 – 20.00

Lördagar 10.00 – 16.00

Söndagar skall allt arbete som kan uppfattas som störande undvikas.

Störningar.

För att alla ska trivas är det viktigt att man inte stör de omkringboende. Alla boende är skyldiga att visa hänsyn. Den som stör och inte rättar sig efter tillsägelse från styrelsen kan i allvarligare fall komma att bli uppsagd från lägenheten.

 

Reglerna gäller dygnet runt men är extra angelägna att följa vardagar från klockan 22.00 på kvällen till klockan 7 på morgonen.

 

Har du fest så informera gärna grannarna i god tid innan om du tror att du kommer att störa. Det uppskattas.

Hemsida

Föreningen har en egen hemsida www.brfrenen.com. Här finns allmän information om föreningen som kan läsas av alla. För att kunna läsa medlemssidorna krävs ett lösenord.

Kabel TV

Vår kabel Tv operatör är Telenor. Tel: 020-222222. Här kan du teckna avtal på tilläggskanaler utöver basutbudet som ingår i din årsavgift till föreningen.

Bredband.

Bredband via fiber är indraget i varje lägenhet och beläget i hallen. Avtal tecknas med Utsikt Stadsnät AB. Tel: 0150-579 70.

Garage.

Föreningen har 6 st garage för uthyrning som sker via Förvaltnings AB Graden.  Tel: 0150-66 95 60.

P-platser.

Föreningen har 12 st p-platser. Uthyrning sker via styrelsen.

Tvättstuga.

Tvättstugan är belägen i källaren vid trapphuset i 3C. Bokning sker med erhållen bokningscylinder. 2 nycklar ingår.

Tvättiderna är varje dag kl 07.00 -14.00 och 14.00-21.00.

 

Alla har ansvar för att hålla rent efter sig. För detta finns det både dammsugare och våtmopp.

Cykelrum.

Cykelrummet är beläget i skyddsrummet vid trapphuset i 3B.

Förråd.

Till varje lägenhet hör ett mindre källarförråd och ett större vindsförråd.         Källargångar och utrymmet utanför vindsförråden är inga förvarings-utrymmen och skall hållas fria bl.a av brandrisken.

Sophantering.

Avfallskärl för hushållssopor finns på baksidan av fastigheten och töms varje onsdag.

Källsortering.

Glas, tidningar, burkar, kartonger, glödlampor, batterier och plast lämnas på Miljöstationen som ligger på Margretehillsgatan som ligger rakt över Vingåkersvägen.

 

Grövre avfall lämnas på Vikatippen.

Rökning.

Rökning på balkongerna bör av hänsyn till allergiker och känsliga personer undvikas om någon befinner sig på en balkong i närheten eller om det finns öppna fönster i närheten.

Balkonger.

På balkongerna får grillning ske endast med elektriska grillar.

För inglasning kontakta styrelsen, byggnadslov krävs.

Städning.

Trappstädning sker 1 gång per vecka.

Källargångar städas 1 gång per månad.

Lägenhetsnummer.

Varje lägenhet har 2 olika lägenhetsnummer. Lägenhetsnummer för Folkbokföringen framgår på respektive postbox.

 

Föreningens lägenhetsnummer är det som står i köpeavtalet och på avierna för årsavgiften.

Försäkring.

Det är en självklarhet att var och en har en hemförsäkring. Men Bostadsrättstillägget i hemförsäkringen behöver Du inte teckna då det ingår i fastighetens försäkring och i årsavgiften.

Senast ändrad 2019-01-19 //Styrelsen